Kategóriák
Győr és a zsidóság Uncategorized

Gobelin zsinagógák – Judit önvallomása

Siklósi Judit kézimunkái a Holokausztban megöltek emlékére

Magyarországi zsinagógákat ábrázoló gobelinek készítésébe azért kezdtem, mert férjem, Siklósi Vilmos, túlélők gyermekeként született Budapesten. Zalaegerszegre költözésünk után 1991-ben létrehozta a „Béke-Shalom Magyar-Izraeli Baráti Társaság” -ot a két nép közötti kulturális és gazdasági kapcsolatok támogatása céljából.

Zalaegerszegi zsinagóga, gobelin, készítette Siklósi Judit, 2004 – Fotó: Siklósi Judit (épült 1903-04-ben Stern József román és keleti stíluselemeket felhasználó tervei alapján – a szerk.)

1995-ben a zalaegerszegi zsidóság felébredt csipkerózsika álmából és újra megalapította a helyi zsidó hitközséget. Ekkor még éltek túlélők is Zalaegerszegen és környékén. Férjem haláláig vezette a hitközséget.

2004-ben százéves lett a zalaegerszegi zsinagóga, ami jelenleg kiállítási és hangversenyteremként működik. Erre az évfordulóra varrtam az első, a zalaegerszegi zsinagógát ábrázoló gobelint. Anhalczer Imréné, Bözsi néni, túlélő, segített első képem alapanyagának megvásárlásához. A gobelin mérete 130×160 cm, 500 ezer öltésből áll és 1 700 munkaóra alatt készült el.

Újpesti zsinagóga (Budapest), gobelin, készítette Siklósi Judit, 2014 – Fotó: Siklósi Judit (épült 1885 és 1886 között Greier, vagy Gränner (keresztnév nem ismert) vagy Jakob Gärtner neomór stílusú motívumokat felvonultató tervei alapján – a szerk.)

Ezt a munkát látva, Borgó (Dr. György István Csaba [BORGO] (sz: Marosvásárhely, 1950. május 10) magyar erdélyi származású festőművész, grafikus művész, gobelin tervező, szobrász és tanár – a szerk.) azt mondta, olyan gyönyörű, amit elkészítettem, hogy ha lesz több is, megszervezi a kiállításukat. Végül is nem ő szervezte az első kiállítást, vele azóta sem találkoztam, de az ő javaslatára, hogy varrjak többet, fogtam bele zsinagóga gobelinek készítésébe.

Debreceni zsinagóga, gobelin, készítette Siklósi Judit, 2011 – Fotó: Siklósi Judit (épült 1884-ben Berger Jenő debreceni építész késő-eklektikus motívumokat felvonultató tervei alapján – a szerk.)

A zsinagógákon kívül zsidó ünnep ábrázolásokat és jelképeket is varrok.

Lendvai zsinagóga, gobelin, készítette Siklósi Judit, 2004 – Fotó: Siklósi Judit (épült 1866-ban a mai Szlovéniában Schacherlesz Mózes rabbi idején – a szerk.)

Hogyan is készülnek ezek a munkák? Saját magam rajzolom a zsinagóga épületét a gobelin anyagra és a rajzot gobelin varrással követem. A legtöbb kép 40×50 cm méretű.

Győri zsinagóga, gobelin, készítette Siklósi Judit – Fotó: Siklósi Judit (épült 1869-70-ben, Benkó Károly építész mór, valamint historizáló-szecessziós motívumokat felvonultató tervei alapján – a szerk.)

Eddig tizennyolc kiállításom volt, még külföldön is, pld. Marosvásárhelyen. Néhány további helyszínt említek: Hévíz, Zalaegerszeg, Bak, Szombathely, Mosonmagyaróvár, Győr, Pécs, Budapest (ORZSE), Szolnok, Tiszafüred, Szekszárd, Újpest, Siófok, Nagyatád. Több újságcikk jelent meg ezekről a kiállításokról, így például az Új Élet-ben is. Ha bárhová is hívnak kiállításra, örömmel megyek és mintegy mementóként elkészítem a meghívó város zsinagógájának gobelinjét is.

Frankel Leó utcai zsinagóga (Budapest), gobelin, készítette Siklósi Judit, 2011 – Fotó: Siklósi Judit (épült 1887-ben Fellner Sándor építész neogótikus stílusban készült tervei alapján – a szerk.)

Nagyatádon szembesültem azzal, hogy a vidékiek még azt sem tudják, hogy zsinagóga és zsidó közösség létezett egykoron városukban. Ekkor döbbentem rá, hogy a zsinagógák emlékének megörökítése tiszteletadás, egyfajta „kultúrmisszió” a kegyetlenül elpusztított, Holokausztban megölt embertársaink emlékére.

Hévízi zsinagóga, gobelin, készítette Siklósi Judit, 2005 – Fotó: Siklósi Judit (épült 1933-ban, lebontották 1977-ben, helyén Holokauszt emlékmű áll – a szerk.)

Színes és fekete-fehér gobelineket varrok, az utóbbiakat azokról a zsinagógákról, melyek már nem léteznek, mert még az épületeket is elpusztították, hogy nyomuk, emlékük se maradjon.

Zsinagóga Tiszafüreden, gobelin, készítette Siklósi Judit, 2012 – Fotó: Siklósi Judit (épült 1912-ben szecessziós stílusban; ma már nem létezik, a bútorboltként szolgáló megmaradt épülettömb oldalán kis emléktábla található, ami a Holokuaszt áldozataira emlékeztet – a szerk.)

Egyszóval azért találtam ki a sorozatot, hogy a megalkotott darabok emlékül szolgáljanak és egyben erősítsem a helyi közönségnek, az adott városnak a kötődését közös múltunk egy elpusztított darabjához.

Siklósi JuditÉrdeklődők és akik zsinagóga gobelint vásárolni vagy rendelni szeretnének ezen a címen kereshetik meg Juditot: zegjuti@gmail.com – a szerk.


Szerkesztette és angolra fordította Krausz Péter