Hanuka 2022

Egyik legkedvesebb ünnepünk tárgyai egy győri gyűjtő gyűjteményéből

A hanuka 2022-ben december 18-án kezdődik (kiszlév 24) és december 25-e (tevét 2) napnyugtáig tartó, nyolc napos ünnep.

Történelmi háttér

A hanuka (héberül חֲנֻכָּה ḥănukkâ, pontozatlanul חנוכה, felszentelés), a fények ünnepe.

Ezen az ünnepen a Makkabeusoknak a szíriai görögök felett aratott győzelmére (i.e.165), a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újra avatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékezünk. Azon zsidó ünnepek közé tartozik, melyek nem a Tórán alapulnak (ilyen még például a purim), éppen abban egyedi, hogy egy hadi eseményt örökít meg a nép emlékezetében.

Hanukija, sassal díszítve, lengyel, ezüst, jelzett, 1887-es évszámmal, gyertyás használatra

Az i. e. 2. század közepén a Júdeát kormányzó görög uralkodó, IV. Antiokhosz, az addig vallási önállóságot élvező Júdeában korlátozó intézkedéseket vezetett be, hogy elősegítse a hellenizmus térhódítását. Elhelyezte Zeusz szobrát a szentélyben, ezáltal azt megszentségtelenítve, és arra kötelezte a zsidókat, hogy a Tóra szigorú tilalmát megszegve boruljanak le a városokban körülhordozott római bálványok előtt.

Ennek hatására a Hasmoneus családból származó Mátitjáhu felkelést robbantott ki egy Modiin nevű kisvárosban, majd fia, Júda Makabi vezetésével egy maroknyi zsidó csapat győzelmet aratott a túlerőben lévő szír-görög sereg felett, megtisztították a szentélyt és azt újból felavatták. Ennek emlékére nevezték el az ünnepet a jeruzsálemi szentély ismételt „felszentelésnek”.

Hanukija, oroszlánokkal, kőtáblával, pávával díszítve, orosz, ezüst, 1870-es évszámmal, kanócos olaj, központi csavaros, 8 napos olaj tartállyal, a samesz szintén kanócos olaj működtetésű

A hanuka a judaizmusban az egyistenhívő zsidó vallás diadalát is ünnepli a hellenizmus többistenhite felett.

Hanukai fogalmak, tárgyak és szokások

Hág háórim: a fények ünnepe. Miután a Makkabeusok megtisztították a szentélyt, csupán egy napra elegendő kóser olajat találtak, amellyel meggyújthatták a szent gyertyatartót, a menórát. Új olaj előállítására nyolc napra lett volna szükség, de ekkor a hagyomány szerint csoda történt: az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett. Ennek emlékére a hanuka első napjától kezdve minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok A lángok hirdetik az isteni csodát. A gyertya- vagy olajtartót hanukijának hívják.

Hanukija, Dávid csillaggal díszítve, orosz, ezüst, jelzett, 19. század

Ez az ünnep a téli estéken különösen meghitt és sok vidámsággal teli.

A gyerekek trenderlivel (hanukai pörgettyű) játszanak, olajban sült finomságokat kapnak és hanukai dalokat énekelnek. Manapság a hanuka minden napján ajándékkal kedveskednek a gyermekeknek, ezzel is növelve az ünnep jelentőségét.

Trenderli (pörgettyű), ezüst, orosz, jelzett, 20. század, egyik tűzzománc héber felirattal (Nes Gadol Haya Sham/Po = Nagy csoda történt ott/itt.), a másik kettő színes hegyikristályba gravírozott héber betűkkel (Nun – nist/semmi, Gimel – ganc/minden, Hey – halb/ fél, Shin – stel ayn/rakd be)

Hanukija: tehát a hanukija a hanukai gyertyatartó, amely nem tévesztendő össze a hétágú menórával.

Hanukija, oroszlánokkal, „Lehadlik Ner Chanukah” (Gyújtsátok meg a Hanuka lángját. Zündet das Chanukka-Licht an. Light the Flame of Hanukkah) relieffel, az élet fájával, koronával, nyolc olajrekesszel és samesszal rendelkező bronz alkotás, Galíciából, 1829-es évszámmal

Kilenc ága van, nyolc normál gyertya- vagy mécsestartó, míg középen egy „szolga” láng helyezkedik el. A „szolga” segítségével kell meggyújtani a nyolc gyertyát vagy mécsest. Első nap egyet, másodikon kettőt és így tovább. Az ünnep végén kilenc láng ég (nyolc plusz a szolga), így szimbolizálva, hogy az olaj kitartott nyolc napon át.

Hanukija, pávával, oroszlánokkal, osztrák, ezüstözött réz, 19. század, olajjal, gyertyával egyaránt működik, kancsós és gyertyás samesszal

2022-ben az ünnepi gyertyatartó első lángját december 18-án este, míg az utolsó, nyolcadik lángot december 25-én este kell meggyújtani. Este, mivel a zsidó naptár szerinti napok napnyugtával kezdődnek.

Hanukija, vágtató lovak által vontatott ókori harciszekér, íját feszítő harcossal, sameszt egy tógás szolga tartja, egyiptomi, elefántcsont, gyertyás kialakítás

Hanuka és a karácsony: a hanukának nincs köze a karácsonyhoz. Ennek ellenére sokan párhuzamot vonnak a két ünnep között, mivel ugyanarra az évszakra esnek (téli napforduló, a sötétség vége, ősi ünnep). Mindkét vidám ünnep tartozéka a gyertyaláng, a fény és mind a két ünnep alkalmából megajándékozzák a gyerekeket. Míg a karácsony a keresztény vallás egyik legfontosabb ünnepe (ugyanis az egyház erre az időre tette Jézus születésének dátumát, miközben a zsidó hanukát Jézus még maga is ünnepelhette), a hanuka jelentősége a zsidó ünnepek sorában csekélyebb: a hanuka idején nem tilos a munkavégzés és a hívő zsidók nem hordanak ünnepi ruhát.

Hanukija, kőtáblával, oroszlánokkal, virágokkal, koronával, ezüstlánccal, gyertyás használatra, orosz, ezüst, 1894-es évszámmal

Ugyanakkor a hanuka mégiscsak fontos ünnep. Maimonidész például még a legszegényebb zsidókat is arra inti, hogy gyújtsanak lámpást az ünnep alkalmából, akkor is, ha el kell adniuk a ruháikat, hogy olajat vásárolhassanak.

Hanukija, összecsukható, úti gyertyatartó, az ókori szentély főbb elemeivel, gyertyás vagy olajos használatra, ezüst, jelzett, orosz, 1874-es évszámmal

Dreidel (jiddis), esetleg trenderli: egy négyoldalú pörgettyű, négy különböző betűvel az oldalain, amelyeket összeolvasva az jön ki, hogy nesz gádol hájá sám, vagyis nagy csoda volt ott.

Gelt (jiddis): a hanuka alkalmából adott pénz. Manapság a csokiból készített pénzre utal, amelyet hanuka idején a gyerekeknek ajándékoznak esetleg a felnőttek fogyasztanak el.

Hanukija, jeruzsálemi részletekkel, olajfával, törzsi jelképekkel ékesített, vésett, vörösréz, szignált, ötvösmunka Palesztínából, 20. század első fele

Latkesz: ezen étel nélkül nincs zsidó ünnep, jom kipurt és a többi böjtnapot kivéve. Ez hanuka idején nem más, mint különféle olajban sütött, szénhidrátban gazdag palacsinták.

Hanukia, madár díszítéssel, bronz, Galícia, 19. század, a mécsesek olajjal, a samesz gyertyával működött

Sufganiyot: ezt a fánkot akkor fogyasztjuk, amikor a latkes már elfogyott. Zsírban, tésztában, cukorban egyaránt gazdag, lekváros fánk, méltán körülrajongott, egyszerűségében is elbűvölő kalóriabomba, amelynek keleti kistestvére, a sfinj, ami arabul ugyanazt jelenti, amit a sufganiyot héberül, azaz szivacsot.

Hanukija, madarakkal, virágokkal, mór elemekkel, bronz, olajos, Galíciából, 19. század

Források:

Pagony kiadó: Hanukai fények (fotó: pagony.hu)

Wikipédia: Hanuka (hu.m.wikipedia.org)

MAZSIHISZ: Hanukai kisokos (mazsihisz.hu)

Important Judaica, Greenstein and Co.Inc., New York 2004, 2005

Greenstein Auction of antique and artisan Judaica, New York 2007

Masterpieces of Jewish Art: Bronze, National Museum of Ukraine Judaika, Muzeum Diecezjalne w Rzeszowie, Poland


Címlap fotó © pagony.hu; többi fotó © győri gyűjtő