Pészah 2023

Az egyiptomi kivonulás ünnepe

A pészah, vagyis a kovásztalan ünnep előtt már egy-két héttel elkezdődik a nagytakarítás, hogy biztosan ne maradjon egy morzsa sem a kovászos élelmiszerekből.

Chamec átruházási szerződés formula a pészahi előkészületekhez, a Mose féle Haggada melléklete, XIX. sz. Schlesinger kiadás © győri gyűjtő

Hajdanán a zsidóknak gyorsan kellett elhagyniuk Egyiptomot, ezért nem volt arra idő, hogy megkeljen a kenyér az útra. A zsidók azóta a kovászos élelmiszereket ünnepélyesen elégetik, vagy szerződéssel átruházzák nem zsidó felebarátaikra.

Chamec takarító eszközök, rajtuk vésett héber áldásokkal, ezüstözött fém, csont nyéllel, XX. sz. © győri gyűjtő

A hagyomány szerint a kenyér helyett 8 napig a kovásztalan kenyér, a macesz (más néven pászka vagy laska) kerül az asztalra, sütéshez pedig az ebből készült lisztet használják.  

Macesz takaró bársonyból, arany színű hímzéssel, boráldással és serleg díszítéssel © győri gyűjtő

A pészah előestéje a széder este, amely családi ünnep. Az este, mint minden zsidó ünnep, gyertyagyújtással és kiddussal, áldással kezdődik. Szokás egy darab maceszt is félretenni, illetve elrejteni, amelyet a gyerekeknek kell megtalálniuk az este végén, és amit a vacsora befejezéseként fogyasztjuk el. Ez az úgynevezett afikomán, ami az áldozati bárány helyettesítésére szolgál, hiszen a jeruzsálemi Szentély lerombolása óta a zsidók nem áldoznak.

Hagyományos szédertál, rituális, és szimbólikus étkekkel © győri gyűjtő

Széder estén a viszonylag egyszerű, általában sült húsból és krumpliból álló vacsora meghatározott rend szerint zajlik, a fogások között a családfő meséli el a kivonulás történetét. Ehhez a Haggadát hívja segítségül, a kivonulásra emlékező könyvet. A gyerekeket is aktívan bevonja az ünnepi megemlékezésbe.

Mose féle Peszach Hagada, képekkel, kiegészítő imákkal az uralkodó házért, chamec átruházási szerződéssel, Schlesinger könykereskedés, XIX.sz. © győri gyűjtő

Az ünnep alatt csak pészahi edényeket szabad használni.

Szédertál, ezüstözött fém, héber áldással, és rituális ételek neveivel, XX. sz. © győri gyűjtő

A széder legfontosabb kelléke a szédertál, amelyre az este jelképeit teszik: egy keménytojást, szinte szénné égetett csirkenyakat, amely a Szentély idejéből az áldozatra emlékeztet, főtt krumplit vagy retket (kárpász), keserű gyökeret, egy salátalevelet és reszelt tormát, illetve a reszelt almából, darált dióból és borból gyúrt keveréket, a maltert. A szédertál mellett egy tálkában sós víz is van, amely a könnyeket jelképezi.

Az ünnep főszereplője a kovásztalan kenyér, hozzá társul a bor. Előbbiből három egész lapot helyezünk egy letakart tálra vagy egy terítőre, vagy másfajta tartóba. Ezekből a széder esti hagyomány szerint többször fogyasztanak.

Ón tányérok, héber felirattal a XVIII. századból, német területről © győri gyűjtő

A három macesz lap szimbolizálja Izrael népének három nagy csoportját: kohén, lévi és jiszráel. Egy maceszt eltörünk (ahogyan egy szegény ember sem tud egész kenyeret fogyasztani – erre utal a macesz egy másik elnevezése: a szegénység kenyere), kettőre pedig áldást mondunk (ahogy más ünnepeken két barheszre mondunk áldást).

Ünnepi zsidó közösségi boros serleg, osztrák, XIX.sz. © győri gyűjtő

A borból négy pohárral iszunk a lakoma során, egy pohárral pedig Élijáhu (Illés) próféta számára is kitöltünk, ezt az asztal közepére helyezzük.

Ünnepi borospohár, Élijáhu pohara, ezüst, német, XIX.sz. © győri gyűjtő

Ezen az estén minden pohár bort kissé bal oldalra dőlve kell meginni, mert ezalkalommal a zsidók királyokként és nem szolgaként étkeznek. A borra is áldást kell mondani.

Kiddus pohár, ezüst, német, XIX.sz. © győri gyűjtő

E bejegyzés hatására néhány olvasónknak biztosan kedve támad házi laska (nálunk így hívták a maceszt) készítésére. Álljon itt ehhez néhány hasznos tanács:

  • alapanyag: búza, rozs, árpa, zab vagy tönköly liszt
  • attól a pillanattól kezdve amikor a liszthez vizet adnak, legfeljebb 18 perc telhet el a sütés végéig (ezután az erjedés már elkezdődhet, és emiatt a laska nem felel meg a hagyományos előírásoknak)
  • a kovásztalan kenyér formája lehet kerek és szögletes is; a kerek inkább a házilag kézzel, míg a szögletes, a négyzet vagy téglalap alakú a géppel készült laskára jellemző
Laska minták, © KIBIC magazin, 2016

Sok sikert a házi laska sütéséhez, jó étvágyat és szép ünnepet!


Irodalom

Haggada, Schlesinger Josef könyvkereskedése 1905

Milév, Magyar Zsidó Múzeum és Archivum 2020

Flódni, Magyar zsidó.hu, 2021

Egy régi hitközség emlékei, Dr. Berstein Béla; A kismartoni gettó művészete, Wolf Sándor, Múlt és Jövő, 1914

Fedlapkép

MAZSIHISZ honlap, 2020