Szukkot, a sátrak ünnepe

Az ünnep lényege

A Szukkot, a „sátoros ünnep”, a zsidó hagyományban is az aratás befejezésének ünnepe. A zsidó naptárban egyfajta levezetése a drámai Jom Kippurnak, az „engesztelés napjának”, amikor is, a hagyományok szerint, Isten mindenki nevét beírja előző évi cselekedetei alapján a „jók”, a „közepesek” vagy a „gonoszok” könyvébe.

A Jom Kippur alkalmat ad hibák, tévedések és rossz cselekedetek megbánására, felülvizsgálatára, a rossz jóra változtatására. A vitás ügyeket le kell zárni, az általunk megbántottakat kiengesztelni, az adósságokat megtéríteni, a nézeteltéréseket elsimítani.

A Szukkot hetedik, záró, ún. hozsánnák napján (hósáná rábá) még egy utolsó lehetőség nyílik a „javításra”. Ezt a napot a „nagy segítségkérés napjának” is hívják, ugyanis ekkor, utolsó alkalommal „megfordíthatjuk Isten kedvezőtlen döntését”. A vallásos zsidók a megbánás jelképeként a tóraasztalt hétszer megkerülik és segélykérő imákat mondanak, majd a bűnöket szimbolizáló fűzfagallyakat a földhöz csapkodják.

A sátor

A lombsátor építésének eredete homályba vész, valószínűleg a régmúltban a földműves töltötte ideiglenes sátorban az aratási időszak éjszakáit.

A Sátor a bibliai hagyomány szerint kétféle dolgot jelképez: egyrészt a családi élet színterét, ahol a család legbelső, rejtett élete zajlik; másrészt az Istennel való közösség színhelyét.

17. századi ábrázolás a Szukkótról – Közkincs

E sátorba szimbolikusan minden nap más fontos történelmi személyiséget (Ábrahám, Izsák, Jákob, József, Mózes, Áron, Dávid) „hívnak meg” közös étkezésre.

Az ünnep jellegzetes kelléke egy háromféle növényből, datolyapálma-levélből (lúláv), mirtuszból (hádász) és szomorúfűz-ágból (árává) készült csokor (arbáá mínim), amit tartva a vallásosok körbejárják a zsinagógát és áldást mondanak a Szukkot napjain, kivéve a szombatot. A hetedik napon az áldást ismételve hétszer teszik meg ugyanezt az utat.

Az ünnepi csokor (pálmalevél, mirtuszág és fűzfagally) és az etrog – Wikimedia

Öröm és vigasság

A hagyomány szerint a sátoros ünnepet hét napig tartó öröm, tánc, vigalom és mulatság jellemzi. A Szukkot hét vidám napja pezsgő közösségi élmény, amit őszi finomságok is fűszereznek.

Az öröm és vigasság oka érthető, hiszen a sátoros ünnep üzenete két esemény köré fonódik: az egyik az évente ismétlődő aratás, illetve szüret, mikor az emberek hálát adtak a betakarított termésért; a másik pedig egy régmúlt esemény: a pusztai vándorlás időszaka, amikor az Egyiptomból csodás módon megszabadult zsidók negyven éven át bolyongtak a Sínai-félsziget kő sivatagában, „élvezve Isten természetfölötti ellátását”. 

Sátoros ünnep, Ámos Imre, olaj, vászon; 80×60; milev.hu

Szép, közösségi, a világra kitekintő és befogadó eleme a szukkoti szertartássorozatnak a jeruzsálemi templom fennállása idejéből származó szokás, miszerint az egybegyűltek áldást mondanak a világ 70 népéért (a zsidó tradíciók szerint ugyanis ennyi nép él a világon). Naponta tíz népért mondtak áldást, utolsóként, a hetedik napon a zsidókért.

Az örömünnep része volt a mára a múlt ködébe veszett „vízmerítés” aktusa, amit a jó terméshez nélkülözhetetlen csapadékáldás reményében végeztek. A Talmud így ír róla: „Aki nem látta a vízmerítés örömünnepét Jeruzsálemben, nem látott még életében igazi örömöt…”.

Az etrog

Az etrog (citrus medica) a Földközi-tenger medencéjében termő, kényes, aromás citrusféle, melynek vastag, fehér héja és relatíve kevés gyümölcshúsa van. A szertartásokon csak sértetlen, hibátlan etrog használható.

Etrogtartó, fekvő tojás forma, gránátalma díszítéssel, 800-as ezüst, XIX.század, német területről – Győri gyűjtő gyűjteménye és felvétele

A szertartás alatt alatt bal kézben, szárral felfelé tartják. Az első napon, amikor elhangzik az áldás (sehechejánu), az etrogot megfordítják, a növénycsokorral pedig Isten jelenlétének jeléül a négy égtáj felé intenek.

Etrogtartó, figurális díszítéssel, 94-es ezüst, belül aranyozott, XIX.század, orosz területről – Győri gyűjtő gyűjteménye és felvétele

Használatban vannak ünnepi etrog- és méztartók, az előbbit kifejezetten szukkotra készítik általában ezüstből. Kifinomult, míves bonbonierre vagy cukortartóra hasonlít, szögletes vagy kerek formájú is lehet.

Etrogtartó, figurális díszítéssel, 84-es ezüst, belül aranyozott, XIX.század vége, orosz területről – Győri gyűjtő gyűjteménye és felvétele
Etrogtartó, álló tojás alakú, figurális díszítéssel, 84-es ezüst, XIX.század, orosz területről – Győri gyűjtő gyűjteménye és felvétele

Ünnepi ételek

Más zsidó ünnepekkel ellentétben Szukkotkor nincsenek szigorú előírások az ünnepi ételekre vonatkozóan, de természetesen a frissen betakarított, bőséget, termékenységet jelképező őszi zöldségek, gyümölcsök, magvak kerülnek előtérbe. A bőséges kínálatot meghatározza a családi hagyományokon és a kulturális háttéren kívül a régió és a klíma is: az európai, mediterrán vagy észak-afrikai zsidó asztalokon helyi specialitások szerepelnek.

Szukkoti menü kreplach-al (töltött tészta batyu) – akibic.hu

A szukkoti menü pár kedvelt fogása: sütőtök-krémleves, sárgarépa-krémleves, húsleves maceszgombóccal, saláta vörösáfonyával és gránátalma-magvakkal, Gefilte fisch, töltött zöldségek, sajtos padlizsán/húsos, sült padlizsántekercs, krumplis knis (burgonyás tészta), mézes-almás/mézes-szilvás csirke, Lokshen kugel (túrós sütemény), fonott kalács, almás-fahéjas rétes, sült gyümölcsök, kompótok stb.

Összeállította egy Győri Gyűjtő


Címlap kép: A Szukkot kellékei – növénycsokor, ezüst etrogtartó és etrog, Gilabrand


Források:

Másmetélt/Kultúrmetélt, 2019. 10. 19

Hetek, 1998. 10. 10

Zsidó.com

Mazsihisz.hu

Milev.hu