Kategóriák
Családtörténetek

A Győri Royal Szállótól a Világ Igaza címig: Meixner Mihály története

A hotel alapító

Meixner Mihály arcképe, 1900 körül, © Győri Hírek

Hősünk édesapja, Meixner Mihály (1856-1909), a vendéglátós szakmát Szombathelyen tanulta. Győrbe kerülve kezdetben a Fehér Hajó Szállót bérelte, s ekkor vetődött fel benne egy modern szálloda felépítésének gondolata.

A megnyitása után egy évvel leégett Meixner Royal Hotel bejárata a győri Baross úton, 1904-05, © MaNDA

Az 1904-ben megépült első szállodája, amely a Meixner Royal Hotel nevet kapta, étteremmel, kávéházzal, díszteremmel, emeleti terasszal és több vendégszobával rendelkezett. A szálloda a megnyitást követően röviddel, 1905-ben leégett, de azt Meixner és családja a győri polgárok támogatásával és hitelekből újjáépítette és jelentősen kibővítette.

A győri Royal Szálloda, 1920 körül, © Lakáskultúra (Danubius Hotels)

Így válhatott a Royal a harmincas évek végére az ország egyik legszebb és legnagyobb szállodájává.

A hotel felépítésének 25. évfordulóján avatott emléktábla a szálloda falán
© Turizmus Online

A második világháborúban az épületet találatok érték, a javítások elvégzése után 1945-ben nyílt meg ismét. Az 1949-es államosításig a Meixner család tulajdonában volt. Az államosítás után a hotel nevét először Vörös Csillagra, 1968-ban pedig Hotel Rábára változtatták, ma is ezt a nevet viseli.

Folyik az újjáépítés, 1952, © Régi Győr

Épületében működött a népszerű „kis Bognár” Vendéglő, majd a Magyaros Étterem. Hírességek egész sora vendégeskedett a történelmi városmag szélén található hotelben, ahol a város rendezvényei és báljai is otthonra találtak: a jótékonysági estektől kezdve a gálavacsorákon át balettelőadásig. Itt szállt meg többek között Ennio Morricone, filmzeneszerző, Kobayashi Ken-Ichiro, karmester, a Boney M, popegyüttes, David Murray, jazz zenész, Szörényi Levente, rock zenész-zeneszerző, Zwack Péter, likőrgyáros, Bacsó Péter, filmrendező.

A győri Rába Szálló ma, © Magyar Nemzet

Az életmentő

A „mi” hősünk, a hotel alapító Meixner Mihály fia, 1893-ben született és 1948-ban hunyt el.

Testvérével, Ferenccel együtt a győri Royal Hotel tulajdonosa lett a szállodát építő édesapa halála után.

A katonatiszt Meixner Mihály és felesége, 1920-25 körül, köszönet a képért © Meixner Mihálynak

Fiatal éveiben hivatásos katonaként a magyar honvédségnél szolgált és századosi rangban vonult nyugdíjba. Meixner Mihályt 1944 májusában újra behívták katonai szolgálatba és a 102/301 sz. zsidó munkaszolgálatos század parancsnokává nevezték ki. A századba bevonultatott zsidók zöme Győr környéki településeken élt, például Mosonmagyaróváron, Gyömörén, Rajkán stb.

Munkaszolgálat, illusztráció, © Magyar Elektronikus Könyvtár

A század kerettagjainak többségével ellentétben Meixner Mihály százados méltósággal és tisztelettel bánt a parancsnoksága alá besorolt zsidókkal. A munkaszolgálatos század zömében fiatal férfiakból állt, akik a vidéki zsidók Auschwitzba történt tömeges deportálása után család nélkül maradtak.

1944 nyarán a századot Győrben romeltakarítási munkára osztották be. Ekkor Meixner Mihálynak sikerült kóser élelmet biztosítania azoknak, akik a vallási előírásokat szigorúan betartották. A közelben élő falusiakkal kialakult kapcsolatait felhasználva a munkaszolgálatosokat a szokásos katonai fejadagon túl további élelmiszerrel látta el.

A zsidó főünnepek idején egységének tagjait a tábor melletti erdőbe vezényelte azzal az ürüggyel, hogy ott ad munkát nekik. Valójában azonban ezek az „erdei napok” arra szolgáltak, hogy a hozzá beosztott kényszermunkások legalább a Jom Kippur napján ima- és böjtnapot tarthassanak.

A nyilas párt hatalomra kerülését követően Meixner Mihály megtudta, hogy a munkaszolgálatosokat hamarosan deportálják a Német Birodalomba. Nem kis kockázatot vállalva tájékoztatta a munkaszolgálatosokat, hogy mi vár rájuk. Szabadságos levelet és katonai egyenruhát adott mindazoknak, akik menekülni akartak. Egyetlen zsidóról sem jelentette, hogy megszökött és nem is kerestette őket.

A Meixner Mihály által megmentett zsidók között volt Michael Röder, Yitzchak (Ignác) Löwinger és Weisz Ernő (később Yehoshua Ben-Ami), akik a háború után Izraelben telepedtek le. A túlélők nem felejtették el megmentőjüket és a Yad Vashem-nél kezdeményezték a századparancsnok embermentő gesztusának elismerését.

A magyar Világ Igaza kitüntetetteket is felsoroló emlékfal a Yad Vashem-ben, © Yad Vashem
Meixner Mihály neve a magyar életmentők között, © Yad Vashem

1998. szeptember 6-án a Yad Vashem Meixner Mihálynak a Világ Igaza kitüntetést adományozta 50 évvel elhunytát követően.

A Meixner család leszármazottai tovább ápolják felmenőik emlékét.

A hotel alapító dédunokája, az életmentő unokája, Meixner Mihály, 2001, © Danubius Hotels

Köztük büszkék lehetnek a tisztességes, bátor, becsületes és humánus Meixner Mihályra, aki mindvégig ellen tudott állni a gonoszságot  és a gyűlölködést üvöltő farkasoknak.  A hotel alapító Győrben élő dédunokája rendelkezésünkre bocsátotta nagyapjának, az embermentő Meixner Mihálynak egy fiatalkori fényképét, amelyen feleségével együtt látható. A család megőrizte azt a történetet is, hogy Meixner Mihály egy alkalommal, 1944-ben egy vajúdó terhes anyát menekített ki a győri gettóból, elvitte parancsnoki kocsiján a győri kórházba, az orvost pedig „kényszerítette” a szülés levezetésére.

A pesti Dohány utcai zsinagóga kertjében felállított vörösmárvány oszlop, ahol Meixner Mihály neve is szerepel a megmentők között, köszönet a képért © Meixner Mihálynak

A Rába Szálló jövőre lesz 120 éves. Bízunk abban, hogy ez az évforduló méltó alkalom lesz megemlékezni a hotel alapító Meixner Mihály mellett az egykori társtulajdonos, az embermentő Meixner Mihályról is.


Összeállította Krausz Péter


Források

Meixner Mihály, személyes kapcsolat

Győri Könyvtár

Yad Vashem

Győri Hírek

Magyar Nemzet

Lakáskultúra és Danubius Hotels

Magyar Nemzeti Digitális Archívum

Régi Győr

Magyar nyelvterületről származó zsidóság emlékmúzeuma

Magyar Elektronikus Könyvtár  

Turizmus Online